Inalta Curte de la Londra a decis joi ca Guvernul britanic condus de premierul Theresa May trebuie sa obtina acordul Parlamentuluipentru invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, respectiv declansarea iesirii din Uniunea Europeana.

Guvernul, care intentiona sa inceapa procesul despartirii de UEfara a mai consulta Parlamentul, a anuntat ca va ataca prin apel decizia Inaltei Curti, iar Curtea Suprema a stabilit ca va analiza cazul in perioada 5-8 decembrie.

S-a dat startul astfel unei perioade de incertitudine politica, in timp ce ministrii analizeaza decizia si caile de a reactiona, comenteaza Reuters.

“Guvernul este dezamagit de decizia Curtii”, a declarat joi ministrul Comertului, Liam Fox.

“Tara a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana intr-un referendum aprobat prin acte ale Parlamentului. Guvernul este hotarat sa respecte rezultatul referendumului”, a spus el in parlament.

Expertii juridici spun ca guvernul are acum doua optiuni principale: un simplu vot in Parlament privind declansarea Articolului 50 sau un nou proiect de lege care sa garanteze dreptul de iesire din UE, dar care va trebui dezbatut de parlamentari.

Cel mai bun scenariu pentru guvern ar fi sa evite un nou proiect de lege si sa implice Parlamentul printr-o motiune, o propunere inaintata pentru dezbatere si pentru vot. Acesta ar fi un proces mai rapid si ar putea fi realizat la inceputul anului viitor.

Inaintarea unui proiect de lege ar dura mai mult, pentru ca implica diferite etape de dezbatere si aprobare.

Desi este posibil ca un proiect de lege sa fie introdus si adoptat intre momentul deciziei finale a instantei, asteptata in decembrie, si termenul limita – luna martie 2017 – impus de premierul Theresa May, este foarte probabil ca totul sa fie foarte strans si s-ar putea ajunge la amanarea declansarii Articolului 50.

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *