Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea
Foto: Agerpres
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus un proiect de lege prin care ar urma sa se infiinteze Garda Nationala a Romaniei, structura care va functiona sub controlul Parlamentului si care va avea atat forte terestre cat si aeriene.

In Expunerea de motive, Eugen Nicolicea sustine, printre altele, ca infiintarea Garzii Nationale a Romaniei “ar asigura cadrul organizatoric al pregatirii premilitare a tinerilor pe baza de voluntariat” – deci, o rezerva pregatita cu costuri reduse pentru armata profesionista – si ar contribui la “cresterea gradului de siguranta si de securitate al populatiei”, potrivit PressOne.ro.Fragmente din proiectul de lege:

  • “Structurile militare vor functiona pe timp de pace cu nuclee de mobilizare, incadrate cu militari numai in functii-cheie (comandanti, sefi de stat major, administratori etc.). Armamentul, echipamentele specifice precum si tehnica militara vor fi asigurate din timp de pace si conservate dupa normele si regulile in vigoare, cu exceptia celor care vor intra in procesul de instruire a fortelor.
  • Fortele terestre vor fi alcatuite din opt. Brigazi de Infanterie sau Brigazi Mecanizate, o Brigada de Geniu si o Brigada de Artilerie Terestra dupa standarde NATO, organizate pe cate sase batalioane si subunitatile de arme si specialitati militare subordonate nemijlocit comandamentului brigazii.
  • Brigada de Geniu va fi dislocata in municipiul Deva iar Brigada de Artilerie Terestra in municipiul Braila. Cele doua Brigazi vor fi subordonate direct Inspectoratului General al Garzii Nationale a Romaniei.
  • Fortele aeriene vor fi alcatuite din opt Baze de Elicoptere, dotate cu elicoptere de lupta si avioane de transport, precum si cu avioane de transport, precum si cu avioane de vanatoare de productie autohtona, organizate de escadrile, patrule si celule.
  • Conducerea administrativa si operationala la nivel national se realizeaza de catre Inspectoratul General al Garzii Nationale, cu sediul in municipiul Bucuresti. Inspectoratul General al Garzii Nationale este condus de catre un inspector sef numit de catre Biroul permanent al Senatului.”

Pregatirea personalului permanent va cuprinde cursuri de baza/ initiere si cursuri de perfectionare cu durata de sase saptamani in scolile de aplicate si centrele de pregatire ale MAPN si MAI.

Pentru a deveni membri ai Garzii Nationale, doritorii ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:

“a) au varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani,

b) au obtinut aviz medical si psihologic,

c) sunt absolventi ai studiilor liceale,

d) sunt absolventi ai stagiului de pregatire teoretic si practic organizat de Garda Nationala a Romaniei.”

Angajatii permanenti ar urma sa fie pregatiti, in stagii a cate 6 saptamani, in centre speciale ale Ministerului de Interne si ale Ministerului Apararii.

Voluntarii ar fi instruiti la nivel teoretic, potrivit aceluiasi proiect, la sediile garzilor locale, timp de cate 16 ore pe saptamana. Dupa instruirea teoretica, voluntarii ar urma sa se pregateasca alte 12 saptamani intr-o unitate specializata.

Personalul permanent al GNR ar urma sa beneficieze de indemnizatii lunare, un control medical gratuit pe an, asigurare medicala, dar si norma de hrana si asigurarea cheltuielilor cu transportul in timpul interventiilor, noteaza PressOne.

In ceea ce priveste voluntarii, acestia ar primi, la randul lor, urmatoarele beneficii:

“a) scutiri de la plata unor taxe si impozite locale,

b) plata asigurarii locuintelor de domiciliu,

c) control medical anual gratuit,

d) asigurare medicala pe durata stagiului si a convocarilor periodice,

e) asigurarea hranei si a transportului pe durata stagiului si a convocarilor periodice,

f) asigurarea unei indemnizatii pe durata stagiului si a convocarilor periodice,

g) pregatirea in colegiile si universitatile institutiilor cu atributii in domeniul securitatii si apararii nationale”.

Fondurile necesare functionarii Garzii vor fi asigurate de catre Guvern, iar Garda ar urma sa fie constituita in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.

  • Proiectul a fost depus la parlament pe 31 octombrie si se afla in dezbatere publica. Nicolicea candideaza pentru un nou mandat de deputat, fiind primul pe lista PSD la Calarasi.
  • Vezi aici textul proiectului

Sursa:  Iulia Rosca     HotNews.ro

Marţi, 1 noiembrie 2016, 17:56 Actualitate | Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *